Dva folklórne súbory z rumunského Bihoru

Folklórny súbor Lipka

Folklórny súbor Lipka bol založený v roku 1980 s cieľom zachovávať a prezentovať slovenské ľudové tradície z Bodonoša – prvej dediny, ktorú založili Slováci v tom regióne. Tance a spevy, ktoré FS Lipka pestuje, sú inšpirované z tradičnej ľudovej kultúry Slovákov z Gemera, Oravy, Kysúc, Zvolena a Zemplína, ktorí sa tu usadili koncom 18. storočia.

Skupina sa najskôr uplatnila doma v Bodonoši, neskôr v celej Bihorskej oblasti a v neposlednom rade vo svete, na viacerých folklórnych festivaloch na Slovensku, v Maďarsku, či v bývalej Juhoslávii.

Folklórny súbor Lipka

Lipka spočiatku mala okolo 30 členov, ktorí po niekoľkoročnom pôsobení odchádzali na štúdiá alebo za prácou. Vedúca súboru sa stále snaží získavať nových členov. V súčasnosti súbor má 25 členov, väčšina pochádza z radov študentov z miestnej strednej školy, ktorá nesie meno jedného zo spoluzakladateľov Matice Slovenskej – Jozefa Kozáčka.

Vedúcou súboru je Mária Peniaková (profesorka na gymnáziu dediny Bodonoš). Aktuálne vo svojom repertoári Lipka má: dievčenský tanec – Poďťe dzivčatečka, chlapčenské tance: VerbungZbojnícky tanec, spoločné tance: Parchovany, Kostelec, Polky, Suchoň-Drgoň, Gemer.

 

Folklórny súbor Ďatelinka

Folklórny súbor Ďatelinka bol založený v roku 2009 vo Varzali zásluhou učiteľky Anny Kapusniakovej a profesora Františka Kapusniaka. Súbor vznikol s cieľom zachovávať tradície slovenskej kultúry, zdedených od svojich predkov, ktorí prišli do tejto oblasti pred 225 rokmi ako osadníci a ich úlohou bolo odlesňovanie hôr patriacich habsburgským magnátom.

Členmi folklórného súboru sú žiaci I. – XII. ročníka, ktorí boli a stále sú veľkými nadšencami slovenského folklóru. Všetci chceli prispieť k zachovaniu tradícií predkov, a to najmä prostredníctvom slovenských ľudových piesní a tancov.

Repertoár zahŕňa lokálne ľudové tance, spevy a obyčaje špecifické pre naše oblasti, ako aj ľudové tance z oblasti ich predkov zo Slovenska. Ide o tance z regiónu Kysuce, Zemplín a Myjava. Pri takých špecifických tancoch tanečníci používajú na javisku bohatú zbierku etnografických predmetov a rekvizít, ktoré slúžia súboru pri tematických tancoch, ako aj ľudové kroje špecifické pre daný región.

Folklórny súbor Ďatelinka v Bukurešti

Postupne sa začali zúčastňovať na rôznych kultúrnych a folklórnych akciách tak doma v Rumunsku, ako aj v zahraničí. V Rumunsku participovali na festivaloch organizovaných v slovenských komunitách vo Varzali, v Bodonoši, v Čerpotoku, na Huti, na Šaranoch, na Gemelčičke, v Dernej, v Madarase, v Boromlaku a na Feďverneku. V rokoch 2012, 2013 a 2014 boli pozvaní na Dni Slovákov z Oradei. Ich slovenské tance a spevy predviedli aj na Festivale českej menšiny z Băile Herculane v roku 2011, na Národnom festivale Proetnica Sighișoara v roku 2013, na Etnickom festivale v Temešvári v roku 2014, ako aj na festivale Vetre Folclorice Marghita v roku 2012.

Ich snahu a nadšenie pre slovenský folklór si všimli aj v zahraničí, a tak sme mali možnosť odprezentovať sa aj na medzinárodnej úrovni, konkrétne na Slovensku a v Česku.

Na Slovensku sa zúčastnili na Folklórnom festivale v Leviciach v rokoch 2011, 2012, 2013 a 2014, na Folklórnom festivale v Trebišove v roku 2012, na Agrokomplexe Nitra v roku 2012, na Folklórnom festivale v Nových Zámkoch v roku 2013 a na Folklórnom festivale v Ružindole v roku 2014. Mali krásnu možnosť predstaviť sa aj na televíznej šou Zem Spieva na Slovensku.

Folklórny súbor Ďatelinka na festivale v Bodonoši roku 2013

V roku 2013 sa v dedinke Varzaľ zastavila skupinka Slovákov žijúcich v Českej republike, ktorí v roku 1948 odišli do bývalého Československa. Súbor Ďatelinka tam zožal veľký úspech. Spoločne sme sa dohodli každoročne pokračovať v týchto kultúrnych aktivitách.

Všetky tieto záblesky krásy možno nájsť v tanci mladých tanečníkov z Varzaľa, ktorí sú poslami tak krásnej a bohatej ľudovej kultúry. Vedúca súboru je veľmi šťastná, že mladí majú radi tradície, ale aj spoznávať nové kraje, kde nadväzujú priateľstvá. Praje si odovzdávať lásku k folklóru ďalším generáciám, najmä v tejto dobe, keď modernizácia a globalizácia je súčasťou nášho života.

Folklórny súbor Ďatelinka

Adriana Fúriková